FAQ - dla początkujących i nie tylko 1. Ile razy w tygodniu ćwiczyć ? ] 2. Ile razy w tygodniu ćwiczyć daną partie ? 3. Ile czasu powinien trwać trening ? 4. O jakiej porze dnia najlepiej trenować ? 5. Czy jak będę trenować 2x dziennie to będą lepsze efekty? 6. Jak szybko wykonywać powtórzenia? 7. Czy należy robić rozgrzewkę ? 8. Ile serii i [...]
[...] czynnikiem decydującym o wygranej w sportach walki . Na początek może podam trochę teorii. Szybkość polega na przemieszczaniu fragmentów ciała, lub też całego ciała w jak najkrótszym czasie, a zatem wymaga zdolności wykonywania szybkich skurczów mięśniowych, które mogą mieć charakter reakcji na nagłe i niespodziewane bodźce, bądź też mogą [...]
[...] w postaci jarzyn, warzyw i owoców KILKA WSKAZÓWEK ŻYWIENIOWYCH Jaja dostarczają wartościowego białka, lecz tuczą. Nie jedz ich więcej niż trzy dziennie Mięso takie jak wołowina czy wieprzowina zawiera duże ilości tłuszczu; zastępuj je jak najczęściej niskotłuszczowymi źródłami białka, jak kurczaki czy ryby Desery i dania zawierające [...]
Odchudzanie w okresie dojrzewania, jak to zrobić efektywnie i zdrowo? psonic Witam! Postanowiłem ukazać moją wizję odchudzania w okresie dojrzewania. Zacznijmy od tego czym jest otyłość, choć biorąc pod uwagę, iż SFD jest forum sportowym to nie zawsze jest ona powodem redukcji. Otyłość jest chorobą, podczas której zwiększamy nadmiernie masę [...]
[...] przez liczne czynniki. Badania doświadczalne, kliniczne i epidemiologiczne wskazują na dominującą rolę wolnych rodników i produktów utleniania cholesterolu i lipidów jako głównych czynników sprawczych narastania blaszki miażdżycowej. Ważnym czynnikiem w rozwoju miażdżycy są występujące w osoczu lipoproteiny o niskiej gęstości - [...]
[...] swój potencjał i postanowić, czy warto... Kilka wskazówek żywieniowych: Jaja dostarczają wartościowego białka, lecz tuczą. Nie jedz ich więcej niż trzy dziennie. Mięso takie jak wołowina czy wieprzowina zawiera duże ilości tłuszczu; zastępuj je jak najczęściej niskotłuszczowymi źródłami białka, jak kurczaki czy ryby. Desery i dania zawierające [...]
[...] zwiazków tłuszczowych. Proces rozpadu tłuszczów w organizmie jest niezwykle złożony. Wewnątrzustrojowej degradacji podlegają zarówno lipidy spożywane wraz z pokarmem jak i ich wewnątrzustrojowe zasoby zgromadzone np. w formie tkanki tłuszczowej podskórnej. Tłuszcze pochodzące z pożywienia (triglicerydy /TG/ - połączenie glicerolu z [...]
[...] Zamieszczam ten post tutaj bo to barzdo mnie (pewnie i nie tylko mnie) interesuje i chce taka periodyzacje wprowadzic w zycie. Jest tylko jeden problem niewiem zabarzdo jak niema odpowidenich zrudel na ten temat (w j. polskim) jedyne co znalezlem w necie na ten temat to : http://www.sportywalki.pl/phpBB/viewtopic.php?p=3047] [...]
[...] postaci jarzyn, warzyw i owoców KILKA WSKAZÓWEK ŻYWIENIOWYCH Jaja dostarczają wartościowego białka, lecz tuczą. Nie jedz ich więcej niż trzy dziennie Mięso takie jak wołowina czy wieprzowina zawiera duże ilości tłuszczu; zastępuj je jak najczęściej niskotłuszczowymi źródłami białka, jak kurczaki czy ryby Desery i dania zawierające [...]
[...] więcej po upływie 10 min osiąga wartość podstawową. Między 10 a 30 min. rozpoczyna się II faza wydzielania insuliny, lecz proces ten nie przebiega już nie tak gwałtownie jak w fazie I. Po upływie pół godziny poziom hormonu zaczyna ponownie opadać w dół, lecz tym razem już znacznie łagodniej. (ryc. 1) ryc.1. Dzięki insulinie, podwyższone [...]
[...] ostatecznym. Karate Kyokushin stara się zaszczepić uczniom ideał sprawiedliwości i wiarę umożliwiającą zdecydowaną postawę wobec irracjonalnego gwałtu i przerostu władzy jakie obecnie panują na świecie. Młodzi ludzie powinni bowiem odnaleźć w sobie siłę do opierania się niewoli pieniądza, służalczości wobec władzy i uginania się przed [...]
[...] Na rynku spożywczym zapanowała wolnoamerykanka. Zwycięża ten, kto wyprodukuje taniej, a jego wyroby będą „zjadliwe". Gdzież te czasy, gdy cechy rzeźników konkurowały ze sobą jakością wyrobów? Dziś lepszy jest ten, kto sprzeda najwięcej. Co to jest parówka? Jaki jest jej skład? Na te pytania żaden specjalista od żywienia nie odpowie. - W parówce [...]
[...] bez nich nie odbędzie się żadna synteza białkowa. Inne essencionalne aminokwasy są również ważne, ale BCAA odgrywają najważniejszą rolę u sportowców, ponieważ inaczej jak inne aminokwasy które przechodzą z krwi najpierw przez wątrobę, gdzie są rozkładane na różne substraty, BCAA docierają bezpośrednio z krwi do komórek mięśniowych, tam [...]
[...] sportowcy chcieliby zachowac zasoby weglowodanow, a stosujacy diete- zredukowac zapasy tluszczu. W artykule (ktory streszczam) krotko omowiono znaczenie tluszczu, jako zrodla energii dla aktywnosci fizycznej, wplyw intensywnosci i czasu trwania treningu na przemiane tluszczow i weglowodanow oraz poddano ocenie najpowszechniejsze wsrod [...]
Jedną z podstawowych wątpliwości, jakie mają kobiety próbujące uporać się z zaburzeniami miesiączkowania jest ustalenie odpowiednich dla tego celu proporcji makroskładników. Dużo się mówi o tym, że niskie spożycie tłuszczu prowadzi do dysregulacji cykli miesięcznych. Z kolei węglowodany są niezbędne do utrzymania prawidłowych poziomów - leptyny i [...]
[...] i mlodziezy. Z czynnikow srodowiskowych na podstawowa przemiane materii wplywaja warunki klimatyczne, a takze stresy i niektore stany chorobowe. Biorac pod uwage fakt, jak wiele czynnikow ksztaltuje potrzeby energetyczne czlowieka, lepiej mozemy zrozumiec, dlaczego kazdy czloweik ma inne zapotrzebowanie na energie. Poza energia niezbedna [...]
[...] lepsze zrozumienie i szersze wykorzystanie w życiu. Gdy obserwujemy zjawiska związane z popularyzacją taijiquan zauważymy pojawienie się nurtów, które określić można jako: zdrowotny (często stosowane określenie: "chińska gimnastyka zdrowotna") oraz duchowy ("medytacja w ruchu"). W obydwu przypadkach odrzucony zostaje lub jest odsunięty na [...]
[...] działania biologiczne potencjalnie korzystne dla zdrowia. Ponieważ aktualne zalecenia dietetyczne mówią o ograniczaniu spożycia tłuszczów zwierzęcych, powstaje pytanie, w jaki sposób to zalecenie wpływa na ograniczenie spożycia sprzężonego kwasu linolowego i jakie ma znaczenia dla zdrowia. Znajduje się przede wszystkim w produktach [...]
[...] Brock świetnie "czuł" kiedy wejść w nogi i potrafił szybko wyprowadzić cios. Brock w dniu walki ważył ok. 130 kg a te kilogramy to przede wszystkim mięśnie. Jednak to w jak lekki sposób poruszał się Brock po oktagonie i jak szybki był czynią go niepowtarzalnym. Na dodatek Brock w WWE potrafił wybić się z lin wykonując salto do tyłu w [...]
[...] Mam nadzieję, że będą one cennym źródłem informacji dla przyszłych/obecnych, zarówno tych początkujących, jak i już doświadczonych fighterów miejsce 1 - woj17 Witam wszystkich mam 25 lat, sporty walki są częścią mojego życia. Będąc dzieckiem uczęszczałem na treningi karate [...]